Fullkomlig

Efter lunch den andra dagen åkte vi så till Badaling, en sektion av den kinesiska muren. Denna del av kinesiska muren har blivit väldigt kommersiell sedan jag besökte den senast vilket gör att charmen gått lite grand förlorad. Men det är ändå en väldigt mäktig känsla att stå och gå på den kinesiska muren.

Lite fakta om muren:

  • Den är cirka sexhundra mil lång men det är inte en enda lång sektion utan uppdelad i avsnitt.
  • Någon har räknat ut att minst en människa per meter har fått sätta livet till vid byggandet av muren.
  • Muren syns inte från månen.
  • Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder att människan är inte fullkomlig förrän hon har bestigit muren. Jag måste vara fullkomlig upphöjt i tre med andra ord.

Vårt andra murenbesök skedde några dagar senare till en plats som heter Jinshanling som inte är lika exploaterat. När vi var där var vi den enda gruppen som besökte muren. Sektioner från denna del av muren härstammar från så tidigt som 500-talet e Kr.
När vi kom till Jinshanling spred det sig snabbt hur många vi var som kommit för att bestiga muren. Lika många personer som vi var, lika många ur lokalbefolkningen följde med oss upp på muren. Imponerande var de äldre damerna som hängde på oss yngre förmågor. Anledningen till att de följer med upp på muren är att de efter avslutad promenad vill sälja diverse saker till oss.

[tags]Kina, Kinesiska muren[/tags]

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

6 reaktioner på ”Fullkomlig”

  1. Sannerligen värdig att vara ett av världens underverk!

    Psst, såg du förresten att svt ska börja sända en dokumentärserie om Kina med start nästa torsdag tror jag det var. Tänkte på dig när de påannonserade programmet.

    kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.