Tidszon

Igår lärde jag mig något nytt om Kina och det är att hela Kina består av en tidzon, detta trots att landet spänner över fyra-fem tidszoner. När vi var där nu var skillnaden sex timmar, vintertid blir det sju timmar. Här finns mer att läsa om tidszoner. Intressant att exempelvis Nepal som enda land i världen har en tidsskillnad på 45 minuter.

Tillbaka till Kina så har jag lite annan fakta att bjuda på. Vad gäller enbarnspolitiken fick vi under resan lära oss att om ett ensambarn träffar ett annat ensambarn och väljer att skaffa barn tillsammans så får de skaffa två barn. På vissa ställen på landsbygden om en familj får en dotter kan de efter fyra år få skaffa ytterligare ett barn.
Får man två barn får man böta och om jag inte missminner tror jag det var cirka 50 000 kr.

På vår resa besökte vi en förskola. På förskolan kan barnen bo hela veckorna för att på helgen komma hem till föräldrarna. Gällande barn så pratade vi med en del unga kinesiskor varav en berättade att hon hade en dotter som hon inte träffat på ett år. Dottern bodde hos svärföräldrarna och för att komma dit tog det 24 timmar att resa. Det verkar vanligt att far- och morföräldrar har hand om barnen medan mamma och pappa arbetar och försöker få ihop pengar. Lite sorgligt att de måste vara ifrån sina barn så mycket. Jag kan tänka mig att det blir lite som att far- och morföräldrarna blir de ”riktiga” föräldrarna medan deras barn försöker arbeta för att försörja familjen.

[tags]Tidszon, Kina, Enbarnspolitik, Förskola, Mamma, Pappa, Barn[/tags]

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

En reaktion på “Tidszon”

  1. haha.. men vilket roligt samanträffande. kanon hotell verkligen. jag är så glad att vi fick flytta dit. waterworld var så jäkla roligt, toppen midsommarfirande.. men idag är jag öm! hihi..

    kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.