Skärpning

Vad gör jag för fel? Varför kan jag aldrig få skärpa i hela ansiktet. Provar alla möjliga inställningar på kameran men tycker ändå aldrig att jag får det som jag vill. Har två bilder som jag så önskat skulle varit lite mer skärpta i ansiktet. Nu får de väl duga som de är ändå tills det blir några ännu bättre bilder på barnen.

Syskon
Milton och Lykke-Lie

Jag brukar oftast använda auto på fokusen när jag tar bilder för jag har märkt att jag har jättesvårt att se när det är skarpt om jag ställer in fokusen manuellt. Undra om det beror på mitt synfel? Hur är det för er andra som har glasögon och fotar? Kan ni ta bilder utan glasögon eller linser?

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

8 reaktioner på ”Skärpning”

 1. Själv fotar jag nästan alltid med AV = bländarförval. Då bestämmar jag hur långt eller kort skärpedjupet ska vara och kameran räknar ut slutartiden. Testa det! Hur lång skärpedjupet blir beror på brännvidden så det går inte att ge en siffra sådär. Men nånstans mellan f4 och f5,6 kan du ju prova med.

  Det där med _var_ skärpan ska ligga är en smaksak och beror på motiv o s v. Men oftast funkar det med att lägga den på ögonen, och är ansiktet vridet ser det oftast bäst ut om den ligger på det främre ögat.

  Min autofokus är trasig på mitt favoritobjektiv för porträtt och det är trixigt att få skärpan på rätt ställe, för jag är översynt med brytningsfel och även om jag hade bra glasögon tycker jag det blir bökigt.

  Och ibland har nån (säkert jag själv 😉 ) kommit åt dioptrijusterings-”ratten” och då måste jag byta objektiv till ett med fungerande autofokus och där ställa in rätt och sen byta tillbaka till det objektivet med trasig autofokus. :-p

 2. Jag plåtar bara med glasögonen på. Jag kliver ofta bak så att zoomområdet blir större. Kommer du för nära så blir ju bara den delen mest skärpa i. Hellre beskära efteråt. Men har du ställt in kameran på många fokus-punkter. Då borde du få skärpa överallt… verkar som du kanske har inställningen på en fokuspunkt (centrerad)?

 3. De är så hiiiimla lika att man blir alldeles snurrig och förvirrad! Omöjligt att se skillnad ju. haha!

 4. Jag vet inte vad du har för kamera, men ser det skarpt ut för dig när du ställer in skärpan då? Alltså, innan du trycker, du ser då att det är skarpt? Annars kan det vara så att du behöver vrida lite på ratten jämte hålet där du kikar. Det brukar sitta en där i alla fall.

  Och du behöver bara lite större skärpedjup och lägga skärpan lite längre fram än i ögonen, dem är längst bort. Om du har ett tillräckligt stort skärpedjup kan du lägga skärpan på pannnan eller kinderna om det är där du vill det ska vara skarpt, och så ska det räcka till ögonen också.

  I teorin i alla fall…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.