Rosa till flickor och blått till pojkar

Såhär under ledigheten har jag hunnit med att besöka lite nya bloggar och följa en del diskussioner som pågår. Något som alltid skapar åsikter är genusfrågan. Bland annat så har jag läst kommentarerna till följande inlägg. LadyDahmer skriver bland annat:

Om ALLA människor fick tillgång till ALLA plagg och ALLA roller så skulle mångfalden och indiviualismen öka, inte minska.

Jag kommer aldrig att klä min son i klänning. Jag kommer heller aldrig att klä honom i typiska tjejkläder för ingen kan förneka att det finns. Anledningen till detta är att jag känner inte att samhället är redo för det och jag vill inte riskera att han blir utstött och mobbad. Däremot har jag kommit till dagis någon gång och funnit min son staplandes runt i galaklänning och klackskor och jag kommer aldrig att förhindra lek. Men att aktivt välja att klä min son i klänning skulle jag inte göra.

Sedan är det väl viktigt att nämna att genus inte handlar om att tvinga mina barn till ett visst plagg bara för att jämna ut skillnaderna mellan könen. Det är intressant att följa genus debatter men jag tycker alltid att det blir så extremt åt något håll. Kanske ska diskutera mer i form av barn istället för pojkar och flickor.

Och som en liten parentes (Första frågan till ett par som nyss fått barn, -Vad blev det?)

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

11 reaktioner på ”Rosa till flickor och blått till pojkar”

 1. Håller med i allt det du säger. Jag hade en röd tröja på min son igår. Det var 3 st som frågade om det var en liten flicka när vi var och fikade. Jag klär aldrig min son i typiska blå kläder eftersom jag inte tycker det är fint men ett barn är ju inte tjej bara för att man klär sig i rött.

 2. Håller med dig
  C ville ge alla sina dockor till L, och så skulle hon önska sig bilar av tomten. Klart att hon också ska få leka med bilar.
  L har fått ärva rätt mycket kläder av C dock inte klänningar och riktigt tjejiga kläder. Han tappar ju inte snoppen av att ha en rosa body på sig

 3. Känner som du Annah. Har oxå mötts av Joel i kjol på dagis & hemma leker han gärna med dockor fast ändå mer med bilar. Har alltid klätt honom i alla möjliga färger & hans favortifärg är ROSA. Han önskar sig en rosa cykel när han fyller fyra. Om han inte ändrar sig tills dess är det väl det han får tror jag…

  Smilla leker gärna med bilar…. ja jag tror helt enkelt på att dom ska få välja fritt. Fast inte hade jag klätt honom i klänning även om han ville, det får han ordna med själv när han blir äldre isåfall… 😉

 4. Tack för bra o intressant inlägg. Här är bilar fortfarande favoitleksakerna. Dock blir det en hel del rosa kläder, men inte bara o hade jag haft en pojk så hade han också fått en del rosa kläder.
  Jag stör mig på att alla klädaffärer delar upp kläder i pojk o flick avdelningar o att det måste vara glitter, hello kitty, rosetter o fjärilar på alla flickkläder! Jag vill ha färgglada kläder, utan detaljer som gör att det blir pojk/flick-kläder, men det är nästintill omöjlgt känns det som.
  Ja oj, vad långt jag kunde skriva om det här…
  Kram!

  1. Jag håller verkligen med! Finns absolut kläder jag kan tänka mig till en kille men som ”förstörs” av lull-lull.

 5. Genus handlar nog inte så mycket om att klä sin son i klänningar som att ge dem flera valmöjligheter. Att acceptera om de vill prova nya saker som i tex pojkars fal, leka med dockor, klä ut sig till prinsessor osv. Jag skulle inte heller klä min son i klänning aktivt men om han skulle få för sig att vilja ha det skulle jag köpa en hel drös. 🙂

 6. Jag håller med dig. Jag skulle inte aktivt välja att klä min son i klänning till dagis tex. men det är ju en annan sak om han leker och klär ut sig. Jag har inget emot att klä min son i rosa, rött och lila. Jag ska se till att han har ”tjejiga” leksaker såsom dockor osv.

  Kram kram

  1. Precis! Jag har ju köpt rosa och röda kläder även till Milton och han har en docka men den har inte varit sådär jättepopulär. Lykke-Lie däremot älskar att leka med bilar och dockan är inte så populär än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.