Energislukare

En uppgift vi har fått i projektet hållbara familjer är att mäta hur mycket energi som går åt till olika apparater i hemmet. Jag började lite försiktigt med att mäta hur många W som går åt till att ladda datorn. Därefter kom jag att tänka på brödrosten, den måste dra en del, jo hela 750W kom mätaren upp i. Sen var det dags att köra igång torktumlarna och gisses, mätaren for i taket med hela 2130 W.

Har inte kunnat mäta hur mycket teven drar då kontakten inte passar i mätaren. Men några av våra värsta energislukare här hemma är torktumlaren, tvättmaskinen, micron, vattenkokaren och brödrosten. Den sistnämnda används i alla fall inte dagligen.

Kan ju passa på att ge ett litet värmetips så här när det är kyligt ute. Om jag bakat, eller använt ugnen vid matlagning brukar jag alltid lämna ugnsluckan öppen när jag är klar. Då kan man av värmen från ugnen få upp temperaturen i köket upp mot en hel grad beroende såklart på hur varmt det har varit.

Om du vill ta reda på din klimatpåverkan kan du gå in på klimatkontot och göra en uppskattning.

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

9 reaktioner på ”Energislukare”

 1. När det gäller vattenkokaren förresten så har vi ju ingen, för det går snabbare att koka upp vatten på vår nya häll och den drar mycket mindre.

  En kaffebryggare undrar jag dock vad den drar, för den används ju flitigt 😉

 2. Det är så himla intressant!

  Vattenkokare har vi ingen, micron används dock flitigt. Tumlaren använder jag väldigt sällan, men de nya ska vara lite mer energisnåla, även om jag tror den slukar mycket. Vi ska skaffa en dosa till tv så den inte står på standby, för det är onödigt, har det på alla andra apparater nu, känns bra.

  Jag har ju bakat ganska mycket, men luckan går inte att ha öppen när liten är vaken. Tvättar, ja hjälp, där går det mycket. Sedan vet jag att vår motorvärmare drar mycket, men å andra sidan ska det ju ändå vara bättre för miljön när bilen blir varm…

  Undrar vad vår lilla köksradio drar, den står ju på jämt.

  Tack, mer sånt här! 🙂

  Kram!

  1. Ja, det kommer komma mer, allteftersom utbildningen pågår. Om tio dagar ska jag tillsammans med åtta andra personer som deltar i projektet laga mat till 75 personer med en kock. Det ska bli spännande =)

 3. men vattenkokaren.. den är väl ändå mer energieffektiv än å koka motsvarande mängd vatten på en spisplatta? det är iaf vad jag har lärt mig..
  sen tror jag många fyller vattenkokaren full, kokar upp vattnet å sen använder en eller två koppar.. inte så bra…

  1. Jo, men det beror nog på vilken man har också. Vår är jättegammal, liten och dålig och drar rätt mycket när den väl körs.

   1. aah, ok. dags å investera i en ny då? 😉 fast det beror ju på hur mkt ni använder den oxå såklart 🙂

    1. Jo, vi borde nog investera i en ny men det är mycket annat vi vill investera i också =) (Långt kvar till födelsedagar och sånt är det också).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.