Hur kan man leva på normen?

Jag skrev som statusuppdatering på facebook igår att normen för vår familj när det gäller livsmedel ligger på 4170 kr och att vi lagt ut 3800 kr på dito. Fick en del svar och frågor kring detta som jag tänkte besvara.

Självfallet är det skillnad för vår familj som har en relativt stadig inkomst till skillnad mot exempelvis försörjningsstödstagare som konstant lever på marginalen (Och med det inte sagt att alla som lever på försörjningsstöd inte har mat hemma). Vi har  en del varor hemma och jag har den senaste månaden utgått framförallt från vad vi har hemma när jag planerat middagar. Barnen äter både frukost och lunch på dagis. Lunch för barnen är dock inte medräknat i normen. Jag har i största möjligaste mån försökt ha med mig matlåda till jobbet men de dagar jag inte haft det och ätit ute har jag inte räknat med i dessa pengar. Mannen äter också ute emellanåt och det är inte heller medräknat. Inför kommande månad har jag planerat att max 500 kr (för mig) får gå till lunch ute, helst mindre än så.

Jag har gjort det enkelt för mig då vi enbart handlat på ICA genom vårt ICA kort och där räknat ihop alla summor den senaste månaden. Blöjor finns också med i summan men är ju inte direkt ätbart.

I projektet hållbara familjer förespråkar man att handla dels ekologiskt men även närproducerade produkter. Vi är dåliga på att handla ekologisk mat. Vi kan emellanåt köpa närodlad potatis och rotfrukter exempelvis. Men kostar ett fiskblock (Euroshopper Alaska pollock) 24 kr (för två om jag inte missminner mig) så köper jag hellre det än betydligt dyrare ekologiska varor. Projektet handlar om att göra oss mer medvetna och kanske att vi väljer mer ekologiska varor allteftersom.

Sen har jag ibland köpt ekologiska varor, men då de haft kortare hållbarhetstid har jag tidigare fått slänga dem då de blivit dåliga och det är ju heller inte hållbart i längden. Jag hoppas att mitt planerande kring mat ska påverka det vi slänger – att vi slänger mindre.

Inför förra veckan fick Jonas åka och handla det jag skrivit upp på inköpslistan. Detta är också en anledning till att vi kan hålla nere kostnaderna. Jag skickar mannen att handla för han köper enbart det som står på listan, inget annat. Om jag själv skulle handla åker både det ena och det andra ner. Men när mannen handlat enligt en lista ser kvittot ut som följer.

Vi försöker även undvika att köpa storpack av vissa saker nuförtiden då det ofta varit så att maten riskerar bli gammal och att vi slänger den. Exempelvis så köpte Jonas lasagneplattor till förra veckans lasagne. Nu har jag en förpackning kvar så inför nästa vecka kommer jag planera in en lasagnerätt igen.

En annan sak att tänka på som projektet hållbara familjer uppmärksammat för mig är att handla säsongsvaror. Exempelvis fick vi se bild på att när det är säsong för morötter så för en bestämd summa pengar får man betydligt mer morötter än exempelvis paprika om det är säsong för morötter. I höstas kunde man på ICA Maxi här i stan köpa rotfrukter för ungefär 78 öre kilot!!

Och sen kan vi ju bli bättre på detta med kassar exempelvis. Där finns säkert en hel del pengar och natur att spara om vi tar med oss egna kassar till affären istället för att köpa nya hela tiden. Men jag tror det handlar om att göra lite i taget för att det ska bli bestående.

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

4 reaktioner på ”Hur kan man leva på normen?”

  1. Mycket tänkvärt. Denna månaden har jag tänkt till och planerat för två månadshandlingar och några mindre mjölk och bröd handlingar. Tänkte försöka klara våra matkostnader på under 4000. Ska bli intressant att se om vi klarar det. Känns som att det kan variera mycket från månad till månad då vi oftast köper storpack av köttfärs och annat då det är billigt. Använder man det som finns i frysen blir det självklart billigare den månaden, medans den månaden då alla inköp sker blir dyrare. Jag får återkomma om en månad och berätta om vi klarade det:)

    1. Vad roligt att läsa. Vi brukar också köpa storpack köttfärs och kyckling och frysa in. Återkom gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.