3 steg till en hållbar shopping

Nu har jag haft shoppinguppehåll i nära på tre veckor och det kan tyckas som väldigt kort tid för en liten eftertanke men faktum är att jag har funderat väldigt mycket på vad det är som gör att jag shoppar och hur jag kan ändra mitt shoppingbeteende till att bli mer hållbart. Jag tänker att det finns tre områden man bör resonera kring innan man köper en vara och det är:

  1. Behov
  2. Användning
  3. Retur

Behov
Du står i en klädaffär och har hittat en tröja. Frågor du bör ställa dig (med utgångspunkt att leva mer hållbart) är om du behöver tröjan, på vilket sätt den gör din vardag bättre och hur många liknande tröjor har du hemma?

Använding
När det kommer till användning tänker jag att ofta köper vi exempelvis kläder som blir hängande i garderoben. Frågor att ställa dig kring användning är hur mycket och under hur lång tid du kommer använda tröjan. Riskerar tröjan att bli ett felköp som bara blir hängande i garderoben. Kandu få tag på varan utan att köpa en ny (t ex låna, hyra, begagnat)?

Retur
Vad händer med varan när jag inte vill/kan ha den längre.  Hur gör jag mig av med den? Går den att återanvända? Hur påverkar den miljön?

Mitt uppehåll har resulterat i att jag gått igenom min garderob mer och kläder som jag aldrig använt har jag gett en chans. Exempelvis sydde jag upp en kavaj i Thailand 2007. Den hade jag aldrig använt fram tills igår.

Oftast är det ju så att vi endast använder en liten del av vår garderob, så varför inte gå igenom den lite först innan vi handlar nytt.

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

3 reaktioner på ”3 steg till en hållbar shopping”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.