Kompetenta barn

Jag läser för närvarande Jesper Juuls bok ditt kompetenta barn och det får mig att fundera på hur jag uppfostrar mina barn eller om jag förstör dem för all framtid. Vi kan väl alla vara överens om att barnuppfostran inte är lätt. Vi vill ju att våra barn ska bli trygga, självständiga med bra självkänsla och förtroende.


Jesper ger en hel del exempel varav några fastnar mer än andra. Bland annat handlar ett exempel om hur ett barn klättrat upp i en ställning och nu påkallar sina föräldrars uppmärksamhet. Jag vet att jag själv vid ett sådant tillfälle kan reagera med ett -Akta så du inte ramlar! Vilket enligt Jesper är helt fel och inte alls stärker barnets självförtroende utan endast överför min ångest till dem. Bättre hade varit att säga -Hej där uppe! Är det roligt att vara så högt upp?  Alltså bekräfta barnet. Sen måste man ju självklart avgöra om det är direkt farligt för barnet.
Det är många parametrar att tänka på men det känns bra att läsa Jesper Juuls bok och få lite vägledning inför denna svåra uppgift.

Boken finns som pocket hos bland annat Adlibris för det lagom priset 42 kr. Egentligen kan jag tycka att alla som har barn borde läsa boken!

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

10 reaktioner på ”Kompetenta barn”

 1. Jag läser också den + en om måltider (har inte titeln i minnet). Min kompetenta familj är också bra. Alltid snappar man upp något som gör en till en lite bättre förälder eller förstör dom lite mindre…:)

 2. Åh jag har tänkt att läsa de så länge. Nu måste jag banne mig köpa den.
  Jag biter mig i tungan varje gång jag säger ”Akta så du inte ramlar”. Det var ju det jag svor dyrt och heligt på att jag inte skulle tjata om. Jag ska skärpa mig och hejja fram, peppa och stärka mer och hålla min oro för mig själv.

  1. Härligt att höra! Jag ska bli bättre, men det är verkligen att jobba med sig själv också och förändra en dålig vana.

 3. Jag köpte den när vår lillebror kom och har läst stora delar av den, men inte i streck. Det blir ju så 😉 Gillar också att det finns så många bra exempel och att han har en så fin syn på barn. Mycket känns självklart när man läser men man behöver ofta få en ögonöppnare och lite verktyg.

  1. Ja, verktyg är bra! Men det känns som det är en bok att återkomma till för att påminna sig själv också för det är så lätt att falla tillbaka i gamla mönster.

 4. Vet du att den står i min bokhylla, men jag har aldrig kommit mig för att läsa den… Borde verkligen försöka göra det:) Just nu håller jag på med ”den ofrivillige monarken” – lagom iq-nivå för mig i dessa dagar!

  1. Då har du ju inga ursäkter för att inte läsa den om den redan finns hemma =) Boken kan vara lite svår ibland kan jag tycka (om jag jämför med andra böcker jag läst av Jesper) men alla goda tips om uppfostran som han redogör uppväger den lite tunga delen. Hoppas jag kan få mannen min att läsa den också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.