Hållbar vardag

Som hållbar familj tänkte jag dela med mig av några tips för att minska matsvinnet. Mellan 10-20% av all mat som köps slängs helt onödan. (Och så finns det människor som svälter!).

Sallad – Bryt bladen istället för att skära den, så slipper du bruna kanter. Själv brukar jag även hacka upp all sallad, slunga i salladsslunga (finns billig på IKEA) och förvara i kylskåpet. Då är det lätt att ta fram till nästa måltid och salladen håller sig fräsch längre.
Mjölk och grädde – Frys in om du inte hinner dricka upp eller använda. Går bra att använda till matlagning och bakning.
Ostkant – Riv och frys in.
Frukt – frys in och använd till smoothies.

Kan inte du dela med dig av dina bästa tips, så kan jag sammanställa fler listor på hur vi kan leva mer hållbart!

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

5 reaktioner på ”Hållbar vardag”

  1. Ha en ”pastabutt” i frysen där ni lägger all överbliven pasta, den blir full fort och barnen tycker det är spännande med en fjäril, en skruv och lite spaghetti blandat, kan användas i soppor, till köttfärssås eller vad du vill

  2. Tyvärr är det många som slänger mat dagen efter Bäst före datumet.
    Ofta håller maten längre än så, det är ju bara ett BÄST före

    Ägg håller i 1 månad länge än vad som står på bäst före datumet.
    Bäst före datumet gäller bara man om man har de ute i rumstemperatur, ofta förvarar vi ju äggen i kylen.

  3. Åh, vilket bra inlägg! Jag vet med mig att vi slänger mer än vad som behövs, så jag tänker verkligen ta till mig av dina tips!

  4. Vilket bra inlägg! Jag gör matlistor om två veckor i taget och sedan handlas det in exakt vad vi behöver så vi slänger väldigt lite. Blir det mat över finns det olika magar att mätta beroende på stl, stor portion= min lunch, mindre portion= fyraåringens middag/helglunch, liten portion= ettåringens lunch. Ju mer jag lagar mat ju bättre får jag koll på hur mycket som går åt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.