Förändrad tanke eller förändrad handling

Hittade en gammal artikel från Dagens Nyheter om motivation. Det som ger oss belöning av något slag, såsom glädje, välbehag, pengar, framgångar inom träning förstärker ett beteende. Desto kortare tid mellan handling och resultat desto starkare motivation.

Utmaningar som vi ger oss i kast med behöver alltid ha en stigande grad av svårighetsgrad annars ger vi upp. Vi måste kunna tro att vi ska lyckas för att det ska vara värt att fortsätta.  Jag tänker att det är så viktigt med rimliga mål men att även ha delmål på vägen.

För att nå förändring behöver vi fokusera på att förändra våra handlingsmönster istället för att förändra vårt sätt att tänka. Det är som minatraningstajts skriver, vi kan ha alla planer i världen men de är inget värda om vi inte sätter dem i verket.

Något som vi alla kan tänka på, är att ge våra barn uppmuntran för att de försöker och inte för resultatet. En person som upplevs som handlingskraftig har ofta positiva erfarenheter av att ta tag i saker men för det behöver inte alltid resultatet vara lyckat. Man har tillåtits att misslyckas för att omgivningen har uppmuntrat försöket och inte själva resultatet.

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.