Krigsstigen

14 augusti anmälde jag vård av barn (VAB). 13 oktober, två månader senare, får jag hem ett brev från Försäkringskassan som säger att de varit i kontakt med kommunen som inte svarat på vilka inkomstuppgifter jag har och att jag nu själv måste skicka in handlingar som styrker mina inkomstförhållanden. Jag får en vecka på mig annars kommer min sjukpenninggrundande inkomst bestämmas till 0 kronor från och med 14 augusti.

Jag börjar fylla i blanketten men då denna är otydlig och jag på det bifogade brevet ser att jag kan ringa in uppgifterna bestämmer jag mig för att göra detta.

Kontakt tas med Försäkringskassan den 14 oktober och jag får då förklarat att jag inte alls kan ringa in uppgifterna. Jag förklarar att det står så i brevet och handläggaren jag pratar med förnekar detta, trots att jag har ett brev framför mig som säger det motsatta. Jag undrar över varför det dröjt så länge innan jag fått information om att det saknas uppgifter för att kunna utreda rätten till ersättning för VAB och får förklarat att förfrågan gått ut till min arbetsgivare 19 september men att denne ännu inte svarat och att de då tagit kontakt med mig vilket resulterar i att jag har en vecka på mig att få tag på de uppgifter som krävs om jag inte vill att min SGI ska bestämmas till 0 kronor. Jag har en vecka på mig medan Försäkringskassan haft två månader på sig. Jag undrar ju självklart hur lång tid det kommer ta nu när de får in mina uppgifter och kan slutföra utredningen, är det ytterligare två månader det handlar om då?

Jag tar kontakt med min löneadministratör och får information om att de inte fått det brev som handläggaren jag talat med på Försäkringskassan sagt att de ska ha fått.

Det kan inte vara rimligt att Försäkringskassan behandlar en ansökan på detta nonchalanta sätt och att när det kom mig till kännedom att jag då endast har en vecka på mig att få tag på de uppgifter jag behöver. Nu är jag lyckligtvis en person som har förmåga att agera men då jag själv arbetar inom Socialtjänsten och dagligen träffar personer som inte har samma förmåga till att agera, hur går det då för dem?

[tags]Försäkringskassan, VAB, SGI[/tags]

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

9 reaktioner på ”Krigsstigen”

 1. Visst blir man arg?! Kan inte fatta att det alltid skall vara så.. vi som privatpersoner får alltid kort tid på oss att ta ställning, fylla i papper, fixa & ordna – medan myndighetspersonerna får ibland flera månader på sig! Snacka ”stora människan” och ”lilla människan”..

 2. Jag har varit i precis samma situation nu under hösten. Min nya inkomst som jag anmälde i feb hade de fortfarande inte registrerat i juli. När jag sen anmälde ännu en ny inkomst hotades jag med SGI 0 om jag inte inkom med uppgifterna DIREKT. Jag kan glädja dig med att det är ÄNNU krångligare om man har eget företag också…
  Kram!

 3. Förskräckligt! Din SGI är ju fastställd sen när du var föräldraledig! Det jag kan om SGI är att den är den samma tills man anmäler ändringar och bedöms ändringen (vanligen en höjning) vara realistisk så räknas SGI:n upp utan bekräftande uppgift från arbetsgivaren.

  Som tröst i det hela riskerar du aldrig att fastna i en SGI 0 så länge du arbetar, även om ngn felaktigt beslutar om SGI 0.

  Hoppas du blir bättre bemött nästa gång!!!

  Kramkram!

 4. Ja, det är heeelt galet!

  Har en kompis som jobbar på fk, och hon har precis fått ÄNNU fler arbetsuppgifter än de hon hade tidigare (och inte hann med). Tycker det är så fel att de får så mycket att göra att vi människor som (i vissa fall) är beroende av fk blir lidande!

 5. Helt otroligt!
  Jag fattar inte vad dom håller på med..:(
  I mitt jobb får jag höra allt för många liknade Historier om försäkringskassan från kunder… om det ena och det andra.
  Undrar m dom vet att det är människor dom jobbar med och inte dödating???

  Hoppas det reder ut sig!

  Ha det gott
  Annette

 6. Det är HELT sjukt!!! Men tänk så här: TUR att ni inte var utomlands, då hade det ju kunnat varit kört likväl!! Det är skandalöst att det inte kan skötas bättre!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.