Absolut favorit

Den här tårtan gjorde min mamma i sommar och jag föll som en fura. Detta har blivit min absoluta favorittårta och i veckan gjorde jag en alldeles egen och det gick riktigt bra och den blev också väldigt god.

Mums

ca 500 g blandade frysta, tinade röda bär (jag använde hallon)
1 dl färskpressad apelsinjuice (använde brämhults)
5 gelatinblad
1 ägg
1 dl socker
4 dl vispgrädde
1/3 tårtbotten (24 cm i diameter, hembakad eller köpt)
3 dl bär till garnering

Gör så här
1. Mixa bären till en puré och sila bort ev kärnor och skal i en finmaskig sil.
2. Rör ihop puré och apelsinjuice.
3. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten, ca 5 minuter.
4. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden lätt.
5. Värm purén försiktigt i en kastrull. Ta av från värmen. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i purén under omrörning. Låt svalna något.
6. Blanda ner purén i äggvispet och vänd sedan ner grädden.
7. Lägg en tårtbotten i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Fyll upp med moussen. Ställ i kylen i minst 6 timmar. Dekorera tårtan med bär och kanske några hallonblad strax före servering.
8. Om du använder köpt botten, ta bara en av de tre delarna. De andra kan frysas in och användas vid senare tillfälle.

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

9 reaktioner på ”Absolut favorit”

  1. Denna underbara tårta gjorde jag i helgen till min sons ettårskalas! Den gick hem hos allihop! Skulle ha gjort två 😉 TACK för tipset – den var sanslöst god! Gästerna trodde att jag hade köpt den. Om det är ett bra eller dåligt betyg för min ”vanliga bakning” vet jag inte, tror att det var positivit iallafall!
    Nästa gång ska jag prova att dela moussen i två och göra den ena med choklad…!

    1. Ja, den är verkligen underbart god, smälter i munnen. Roligt att den blev uppskattad! Låter gott att göra hälften med choklad. Tack för tips… ska absolut testas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.