Om att ge

Jag känner mig lite illa till mods. Det tynger mig lite extra i hjärtat när jag får höra en mamma berätta att hon inte anser sig haft råd att köpa julklappar till sitt barn någon jul. Jag blir lite extra berörd av att hon tycker jag varit en så viktig kontakt i hennes liv att hon ger mig en blomma för att önska god jul.

Jag tänker på denna hysteri som är kring julen och att köpa köpa köpa och jag möter dem varje dag, dem som inte har råd. Det gör lite extra ont när vi diskuterar hur barn kan vara, hur är det att komma tillbaka efter jullovet och det ska jämföras julklappar, vem fick mest, vem fick dyrast när det finns barn som inte fått något alls.

Så jag hoppas, att alla som läser detta, tänker på dem som inte har det så bra och kanske att ni kan avvara något paket till dem. För det är ju det julen handlar om, att ge.

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

10 reaktioner på ”Om att ge”

 1. Ja, det är hysteriskt o i år har vi dragit ner rejält på klapparna. Först kändes det jobbigt, men nu känns det bra. Det handlar inte om antal paket…
  Jag ger alltid en peng till olika välgörenhetsorganisationer. De brukar ordna julmat o sådär. Har dock aldrig tänkt tanken på att man faktiskt kan ge bort julklappar till barn.

  Kan bara tänka mig vad du får höra om mycket på jobbet.

  Stor kram!

 2. Undrar om det är någon som tycker om den här hysterin som är kring julen. Vi har talat om för mor- och farföräldrar att barnen har allt de behöver just nu och att vi istället säger till någon annan gång om det finns något som de kan bidra med. Varför köpa för köpandets skull? Just nu är tiden med barnen viktigast för oss. Renovering och prylar får vänta. Tjock-tvn duger bra och nytt kök får vänta, det behöver inte ordnas till just nu.

 3. Åh vad ledsen i hjärtat jag blev nu. Det är ju så sant, så sant.

  Undrar som Caroline om du har någon koll på hur man gör för att hjälpa?

 4. Vad du är omtänksam. Precis som du skriver är det ju fruktansvärt att det finns en mamma som inte någon gång har kunnat ge sitt barn en julklapp. All den här julklappshysterin gör mig illamående. Det är en fin tanke, jag önskar alla kunde tänka som du Annah.

  Jag ska i alla fall göra mitt bästa, det lovar jag. Tycker det är bra att du tog upp det!

  Stor kram till dig fina Annah!

 5. Vilken fin tanke, jag känner själv så varje jul. Jag är så trött på hysterin, känns som att vi bara byter pengar med varandra. I år har vi satt en begränsning till barnen (och självklart oss andra också, men det brukar inte bli så mycket) så att de inte badar i grejer från släkt som vill väl.

  Och det där med barn och jämförelser – jag hör det hela tiden. Isak sitter med julkatalogen från BR och berättar vilken kompis som har den bakugan och vem som har den buzz lighyear. Och så vill han ha och ha och ha och jag försöker förklara att man kan önska, men att man inte kan få allt man pekar på.

  Åh det är så frustrerande med detta konsumtionssamhället ibland! Och så är man lite likadan själv. Man vill ju ha så mycket..

  Såg precis på Arga snickaren som är och hälsar på par han varit och hjälpt tidigare. Han var hos ett par som jobbat 11 år på en megakåk, på bekostnad av barn, förhållande & hälsa. Och nu, när de är nästan klara, vill de inte bo kvar. Då har de kommit på att meningen med livet kanske inte är att ha så mycket som möjligt utan så lite som möjligt. En riktig tankeställare faktiskt.

  Åh vad långt det här blev, men jag håller VERKLIGEN med i det du skriver! Och det gör ont i hela kroppen och hjärtat när man ser barn som far illa – inte för att de inte får mycket grejer utan för att andra påpekar det för dem och jämför. Det är ju DET de mår dåligt av – inte avsaknaden av den senaste legobyggsatsen.

  Kram!

 6. Så sant Annah! Dåligt bevandrad som jag kan vara när det gäller sånt här… Vart vänder man sig? Kan man slänga in en klapp eller två någonstans? Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.