Städa ger prestationsångest

Att städa i sig ger kanske inte prestationsångest, nä jag pratar om boken som heter Städa. I ett svagt ögonblick någon gång har denna bok hamnat i min ägo och varje gång jag öppnar den skriker den ut att -fy vilket sunkigt och äckligt hem du har! Oftast brukar den komma bort, men så ska jag röja och plötsligt så ligger den där framför mina ögon.

Så här står det bland annat i boken.

Varje vecka brukar jag

– plocka undan dagligen och lägga alla saker på sin plats

– dammsuga alla golv. I köket och i hallen ett par gånger i veckan

– damma av bord, fönsterbänkar, hyllor och det mesta som står på dem

– skrubba av badkar/dusch, handfat och toalett

– byta lakan i någon av sängarna

– byta handdukar

– torka av spisen och skura diskhon lite extra

– tvätta städtrasorna

– rensa ur gamla varor ur kylskåpet

– tömma papperskorgar

– vädra ordentligt med korsdrag

Alltså, seriöst? Varje vecka? Allting?

Jag gillar ordning och reda men just nu har inte allting i vårt hem en egen plats, tyvärr. Men det försöker jag sakta men säkert åtgärda genom att rensa ur. Skrubba av badkar och dusch är heller inte något som jag prioriterar att göra varje vecka och jag har heller inget veckoschema för att rensa ur gamla varor i kylskåpet (ibland hoppar de ur av sig själv).

Sen har vi alldeles för kallt inne för att jag ska vilja vädra ur en gång i veckan, brukar öppna fönstren i sovrummen men annars håller vi nog rätt stängt.

Hur mycket städar ni?

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

18 reaktioner på ”Städa ger prestationsångest”

 1. Inser att jag är en fanatisk pedant. Jag gör allt av det där, nästan alla saker varje dag. Dock inte byta lakan, damma alla fönsterkarmar och skura badkar. Men dammsuga, plocka iordning, torka ur diskhon, vädra, tömma sopor, rensa kylskåpet – allt det där gör jag varje dag. Vi har så litet hus, och saknar verkligen bra förvaring och har bara ett litet kylskåp, så jag MÅSTE hålla iordning annars får jag krupp.

  Meeen… man kanske ska lära sig att prioritera… 😉

  1. Om jag skulle göra mycket av det där varje dag skulle jag inte göra annat. Med småbarn hinner jag inte med så mycket och sen har de en tendens att stjälpa en med att stöka till väldigt fort igen. Bor inte heller så stort och saknar förvaring men skulle behöva rensa ur en massa, då kanske det blir lättare att hålla iordning.

 2. Shit, jag var en sån innan barnen men nu….NEJ!!!!! Plockar undan gör jag varje dag för att jag inte klarar av att sätta mig i soffan annars. Sinnesjuk? Antagligen….

  Ibland tror jag till & med att våra lakan självmant kryper iväg till tvättmaskinen & ber om en runda. 😉 Iallafall barnens, dom har jag en tendens att glömma bort…skäms på mig

  Kramkram

  1. Nä, man har lättat lite sen barnen kom in i livet. Lykke-Lie hade turen att få nya lakan i julklapp så hon fick bytt två gånger på en vecka nu 😉 Men det hör ju inte till vanligheterna 😉 Sen har jag en tanke att deras lakan inte blir lika skitiga eftersom de sover med pyjamas och oftast inte hela natten heller.

  1. Ingen aning hur gamla de är. Heter i alla fall Estrid Bengtsdotter och Lotta Kühlhorn. Men de verkar inte riktigt ha koll på hur det fungerar när man har småbarn.

   1. Lotta är formgivare och medelålders. Jag har för mig att författaren är där någonstans också. Trots det känns dina citat otroligt dammiga. Jag tror inte det finns många som städar så där när man har småbarn.

 3. Plocka undan och torkar av i köket gör jag väl i alla fall varje dag, dammsuger en gång i veckan om det inte är grusväder för då drar rullstolen in så mycket så att man måste kapitulera i alla fall i somliga regioner oftare än så. Lakanen önskar jag att jag bytte varje vecka. Handduken har jag ingen koll på. När den verkar äcklig!? Räcker inte det?
  Förr hade jag ordning och var duktig men så kom det något emellan, och sen en till. Numer är jag inte alls lika städesam. Nu när jag är föräldraledig brukar jag medan jag exempelvis ändå ålar på golvet med bebisen att spraya av något område med Ajax och papper. Typ kylskåpet, lite lampknappar eller annat. Men samtidigt kan jag absolut ha inkokta makaroner i besticklådan och kattsand under strumporna…

  1. Men vad skönt att läsa Caroline! Hängde själv upp mig lite på att man ska damma av fönsterbrädorna varje vecka. Har de tur får de sig en omgång i alla fall fyra gånger per år.

 4. Hm – ja det där måste ju vara lite overkill för alla oss vanliga dödliga eller? Plocka undan gör vi förvisso varje dag – men det är ren självbevarelsedrift, jag har väldigt svårt att koppla av om det är massa grejer överallt… Dammsugar gör vi nog en gång i veckan och byter lakan också… Men vi har ju förmånen att ha RUT som gör allt och lite till varannan vecka – det har löst många bekymmer för oss vill jag lova :-).

 5. Ja, det enda jag inte gör varje vecka av det du listade är att vädra korsdrag – men det kan jag ju börja med. Nemas problemas. Gud vad skönt att känna att jag inte är en sån slarver ändå.

  Jag skämtar.
  🙂
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.