Vänsterhänt

Nu är jag säkerligen väldigt fördomsfull men jag hoppas mina barn blir högerhänta. Milton verkar i alla fall bli det men Lykke-Lie verkar rita mer med vänster hand förutom när jag försöker få henne att rita med höger hand. Jag tycker det verkar så opraktiskt att vara vänsterhänt och att när man skriver med vissa pennor kommer allting att smetas ut eftersom handen dras över det man skriver.

Någon får gärna motbevisa mig om jag har fel eller meddela mig om det finns några fördelar med att vara vänsterhänt.

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

7 reaktioner på ”Vänsterhänt”

 1. Att vänsterhänta skulle vara smartare eller mer kreativa är en av de största myterna som existerar inom kognitiv forskning. Om man ser tillbaka i tiden så kan man om möjligt upptäcka att många konstnärer var vänsterhänta, men att måla eller skulptera är knappast de enda sysslorna som anses vara kreativa. Såhär säger forskarna och det var det som jag fick lära mig när jag läste till psykolog för tre år sedan vid Uppsala universitet och studerade kognitiv psykologi och neuropsykologi:

  Höger hjärnhalva – som styr vänster hand – betraktas traditionellt som den mer kreativa halvan. Hjärnforskningen visar på större aktivitet i höger halva när det handlar om att lösa problem, associativt tänkande och fantasi. Forskarna tror att höger halva har ett sätt att arbeta som i större utsträckning ger valmöjligheter och unika reaktioner som i sin tur ger kreativitet. Men nästan alla vänsterhänta har en annorlunda uppdelning i höger och vänster hjärnhalva. För de flesta av oss sitter till exempel språkfunktionen i den hjärnhalva som styr den hand vi föredrar att använda.
  Många vänsterhänta har en spegelvänd hjärna och då finns det inga belägg för att de skulle vara mer kreativa. Men ett fåtal vänsterhänta eller dubbelhänta har hjärnfunktionerna kvar på samma sida som högerhänta har, och då finns möjligen en annan förmåga att se världen på ett nytt sätt och använda ett mer holistiskt tänkande.

 2. Opraktiskt eller inte, så är det inget man väljer. Är man vänsterhänt så är man, likaväl som man är högerhänt. Det finns inget du kan göra för att förändra det, eftersom det ligger i hjärnan. Sen tror jag att i dagens samhälle är det inga problem. Snarare kanske en fördel som tidigare påpekade med bollsporter. De har dels en mer användbar räckvidd och i lagsporter så förväntar sig inte motståndaren att någon spelar med vänster. Det blir svårare att förutse deras spel.
  Det är bara för en högerhänt som det upplevs som det är omständligt att vara vänsterhänt, men inte för den vänsterhänte själv.

 3. Håller med de som kommenterat tidigare. Kreativa människor som i dagens samhälle troligen inte stöter på några större problem. (det där med datorn är ju så sant 😉 vi skriver ju knappt längre)
  Min morbror är vänsterhänt och honom tvingade de ju att skriva med höger i skolan, min syster är också vänsterhänt och där fick mamma kämpa för att få fröknarna att förstå att hon inte skulle tvingas att skriva med vänster och detta var ändå på början av 2000-talet…
  Min Alfons är också vänsterhänt och jag har hittills aldrig upplevt att han fått några problem. Han tänker ju inte på hur saker ska utföras. Han gör det bara på sitt sätt och det funkar! 🙂

 4. Hmpffh! Vänsterhänt är ju det bästa enligt mig. 😉 Visst man kanske smetar ut skriften men förutom det så inbillar jag mig att jag är mycket klokare och kreativare än alla andra. 😉

 5. Dominik är vänsterhänt o de har aldrig varit något problem för henne, måste erkänna att jag tänkte lite som dig…….. Den enda som hon kan uppleva som problem är när hon ska använda en sax och de bara finns ”höger” saxar….alltså sånna formade – men de löser hon 😉

 6. Jag har hört att vänsterhänta ska vara mer kreativa än högerhänta. Tittar jag på de i min närhet som är vänsterhänta stämmer det till viss del. Annars håller jag med dig om att det verkar vara opraktiskt att vara vänsterhänt, men idag finns det väl massor av ”hjälpmedel” och hur ofta egentligen skriver man för hand nuförtiden? På ett tangentbord smetas inga bokstäver ut.. 😉

 7. Det sägs att vänsterhänta är smartare och att många i MENSA skulle vara vänsterhänta. Det är också ofta en fördel om man ska hålla på med bollsporter eftersom man har en användbar räckvidd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.