Kladdkaka utan socker och mjöl

Jag har blivit, mycket tack vare Åse mer medveten om att socker inte är riktigt bra och att det dessutom finns i det mesta. Jag försöker verkligen att välja bättre alternativ och provar mig fram i bakning och matlagning.

Igår gjorde jag en kladdkaka som jag tycker blev god.

100 g smör
1½ dl sötin (Sötin är ett 100% naturlig och ekologisk produkt, baserat på sockeralkoholet Erythritol. Erythritol finns naturligt i bl.a. päron, meloner och svamp, och har således ätits av oss människor sedan länge. Sötin används istället för socker.)
2 -3 msk kakao (Jag tror jag hade i 3, men ska ta lite mindre nästa gång)
½ tsk vaniljpulver
1½ dl mandelmjöl (Jag köper på ICA Maxi i Gävle)
2 ägg

Smält smöret och blanda därefter ner resten. In i ugnen, 150 grader i ca 10-15 minuter.

Jag ska nästa gång använda en mindre form, då den blev lite tunn och dessutom ska jag minska tiden. Hade den inne i 15 minuter, men tyckte det blev lite för länge. Jag använder varmluftsugn och de håll i regel ca 25 grader varmare än en vanlig ugn.

Att tillägga med sukrin/sötin är att det kan ge en kall bismak, därav att jag minskade mängden mot det recept jag vanligen använder som har 3 dl socker. Jäsningen blir heller inte riktigt lika kraftfull vilket gör kakan mer platt, men fortfarande samma goda smak =)

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

2 reaktioner på ”Kladdkaka utan socker och mjöl”

    1. Använda gärna en mindre form för att få den lite tjockare och kort tid i ugnen. Ska prova igen och se om den blir ännu bättre då. Jag tyckte iaf att smaken blev god, men den får gärna vara kladdigare 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.