Inför firandet av Lykke-Lie här hemma i Gävle funderade jag över tårta att bjuda på. Jag gjorde en tårta som jag hittade hos Bloggfamiljen och Vickan. Den blev väldigt uppskattad och omtyckt.
Jag ville dock gärna göra en LCHF variant också men hittade ingen som passade det som jag ville ha, så vad gör man då, jo, man skapar sin egen!
Tårtbotten
100 g smör
100 g 70% choklad
2 ägg
0,75 dl grädde
1,5 krm vaniljpulver
Smält 100 g smör i en kastrull och ta av från värmen. Smält ner chokladen i smöret. Vispa två ägg ordentligt och häll i 0,75 dl grädde och 1,5 krm vaniljpulver och vispa ihop. Häll i chokladblandningen och rör ihop så att allt blandar sig. Smörj en springform eller gör som jag och lägg bakplåtspapper i botten och häll i smeten. Grädda 10-15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Känn med en sticka så att kakan är torr. Låt kakan svalna ordentligt. Skär av cirka 0,5 cm av kakan så hallonmoussen kan rinna ner på sidorna. Inspiration till tårtbotten fick jag härifrån.
Hallonmousse
8 gelatinblad alt gelatinpulver att blanda med vatten som motsvarar detsamma.
500 g hallon
5 dl vispgrädde
0,75 dl vatten
0,75 dl steviaströ
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter alternativt blanda gelatinpulvret.
Mixa hallonen till puré. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinet smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med hallonpurén.
Vispa grädden.
Vänd snabbt ner grädden i den kalla hallonpurén med luftiga tag. Häll hallonmoussen över den svala tårtbotten. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Inspiration till hallonmoussen fick jag härifrån, men modifierat en aning.
Choklad/kaffemousse
50 g 70% choklad
2 äggulor
2 msk starkt kaffe
2 1/2 dl vispgrädde
Smält chokladen och låt svalna något. Vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ordentligt så det blandar sig till en slät smet. Tillsätt kaffe och blanda väl.
Vispa grädden och rör ner lite av grädden i chokladen tills det blir en slät smet. Tillsätt resterande grädde och rör om tills allt är ordentligt blandat. Häll moussen över tidigare mousse när denna stelnat i frysen. Inspiration till det sista lagret fick jag härifrån.
Innan servering rekommenderar jag att tårtan stått i kylskåpet en dag. Perfekt att göra denna tårta dagen innan.
Tyvärr är jag inge vidare på att fota men här kommer en bild på hur tårtan såg ut bitvis.
Hej!
Till hur många personer räcker en sån här tårta?
Mvh Sabine
Den är gjord i en 24 cm form, kanske kan det bli ca 10-12 bitar ungefär.
Mvh
Annah
Hej! Jag ville fråga bara hur stor form du använde till den här tårtan? Det ser ut som att den är 24cm i diameter men jag känner mej osäker.
Tack på förhand! 🙂
Japp, 24 cm =) Sorry att svaret dröjt, varit lite off från bloggen ett tag.
gud vad god den ser ut!
den såg himmelsk ut!!
Var mycket god. Smälter i munnen =)