Kvinnliga problem

Jag måste skriva om detta med mens, kanske i förhoppning om att det finns någon som haft liknande problem och vet vad man kan göra eller om det bara är att gilla läget.

Jag har alltid haft väldigt rikliga perioder och alltid mått extremt dåligt när jag var yngre. Hade ofta sådan mensvärk att jag kräktes men när jag började med ppiller så lättade besvären något. Dock tog ppillren bort en massa andra känslor som kan vara trevligt att känna varför jag inte vill använda preventivmedel med hormoner.

Efter barnafödande så har smärtan helt försvunnit i samband med mens. Jag har istället lite molande värk vid ägglossning. Men problemet är att jag blöder så satans mycket.

En normal menscykel för en normal kvinna (vad nu normal är) blöder ungefär 80 ml under hela perioden. Eftersom jag använder menskopp (bästa grejen) har jag kunnat ”mäta” hur mycket jag själv blöder och kom fram till att på 9 timmar blöder jag 80 ml. Den mesta blödningen brukar hålla i sig under 2-3 dagar. Sedan blir det mer hanterbart. Jag har kopparspiral idag och funderar såklart på hur mycket den egentligen påverkar utflödet. Men jag tror att jag även utan kopparspiral blöder en hel del.

Jag har även medicin jag äter mot rikliga blödningar men problemet är att jag har så svårt att ta tabletter. Jag får kväljningar och lyckas inte alltid svälja dessa. Så, vad gör jag?

Publicerat av

Elsklingen

En person mitt i livet. Sorg, skratt, minnen.

16 reaktioner på ”Kvinnliga problem”

 1. En helt annan sak som jag tänker på är om du har kollat ditt blodvärde, när du blöder så mycket. Du måste vara rädd om hela dig!

 2. Förr hade jag alltid mycket mens men när jag började med p-piller blev det bättre.
  Efter att första grabben föddes hade jag p-stav. Inget jag skulle ta igen.
  Efter att ändra grabben föddes tig jag hormonspiral. Hade tur att min mens försvann men nu har jag tagit ut den. Jag fick ett väldigt starkt illamående som blev värre och höll i sig längre. Enligt BM var min kropp inställd på att den var gravid så för att slippa illamåendet tog jag ut den.
  Nu väntar jag på att mensen ska komma tillbaka, kan ta upp till 3 månader och sen ska jag prova kopparspiral.
  Det bästa med att ta ut spiralen är att min sexlust är tillbaka 🙂

 3. Har också haft extrema blödningar och värk så jag till slut somnade av utmattning. Idag har jag p-stav i armen och det funkar bra för mig. Spiralen åkte ut och piller funkar inte för mig, blöder ännu mer då. Jag fick tips om skrapning av min gynekolog. Kram

 4. Min mens påminde verkligen om din i blödningsmängd och riktig jobbig mensvärk. Efter min dotter föddes satte jag in en hormonspiral och det fungerar super. Jag blöder nu ca 1 dag var tredje mån så det är som att inte ha mens längre, underbart…

 5. En vanlig orsak till rikliga blödningar är myom (ofarliga). De behandlas med hormoner eller en hyvling (skrapning). Om man inte är lika drastisk som jag. 😉 Beställ tid på kvinnokliniken, ingen remiss behövs. Kram!

 6. Alltid oxå blödigt massor, tampong och binda ett måste. Satte in kopparspiral för tredje gången nu för ett tag sedan (den andra ”ramlade ut”), men bm sa inget om att man inte får om man blöder mycket. Beställt kopp nu jag med, får se hur det funkar. Tampong och spiral är ju inte jättebra då trådarna kan fasta och man drar ur spiralen med tampongen…

  1. När du provar menskoppen kan det behövas göras några gånger. Tog några månader innan jag fick i snitsen. Men nu går jag inte tillbaka till tampong.

 7. AH! Såg nu du redan hade tabletterna. Mortla dem som sagt, jag kan inte heller svälja dem de är ju så stora och ska tas 2x 6-8 gånger/dag och ta dem med något annat 😉

 8. Jag har liknande problem och blev rådd till hormonspiral då det bara påverkar i livmodern sägs det. Men då jag inte fått barn vill jag inte ha det. Fick då lägsta dosens p-piller efter att inte ätit något på 15 år. Nu fungerar det och mensen är väldigt liten. Blödde innan i 10 dagar och fick byta största tampongen var 4 timme. Har även blodstoppande tranexamsyra som är blödningshämnande utskrivet som jag tar när det är som rikligast. Funkar klockrent som sagt. Mens 3 dagar och mini-tampong hela tiden =) Mår bra av p-pillerna också och märker ingen skillnad på varken sexlust eller pms. Fått lite större bröst men inte mycket.

  Börja i alla fall och få cyklonova utskrivet när det är som bäst vet jag. Bara det gjorde att det kändes lättare. Var specialistläkaren som tyckte jag skulle prova p-piller igen eller hormonspiral.

  Lycka till! Livet blev roligare =)

  1. Åh så härligt med lite mens. Får nog ta kontakt med bm och se vad jag kan göra.

   Ja, det är cyklonova jag har nu. Skitstora tabletter. Fastnar i halsen, uäk. Kanske ska kolla upp horminspiral, tror jag har lite svårt med tabletter, även om ppiller är små och att jag glömmer bort dem. tack för att du delade med dig!

   Kram

   1. nu vet jag ju redan att du skall prova hormonspiralen men ett alternativ till andra kan vara zoely som är ett nytt mycket lågdoserat ppiller där faktiskt hela 32% av alla som tar dem blir blödningsfria och övriga oftast får små och korta blödningar.
    /barnmorskan

 9. Jag nekades kopparspiral för jag blöder också mkt. Men tabletterna kan du mortla och blanda med vätska/fil etc. Kram

  1. nekar gör vi sällan iallafall men man kan starkt avråda och sedan får patienten välja själv. De flesta väljer att avstå om de blir avrådda. Men jag nekar aldrig nån, vill de ha en kopparspiral så sätter jag en kopparspiral.
   🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.